Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2012 12:20 - 5 съвета за по-добър сън
Автор: petarkr Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3806 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 25.01.2012 15:34


Едно от най-трудните неща в ежедневието ни е ставането рано сутрин. Много от нас не успяват да се наспят добре, което води до по-труден и дълъг ден. Ето защо реших да споделя 5 полезни съвета, някои от които сигурно сте чували, но въпреки това действат и подобряват качеството на съня. А ето ги и тях:
image
1. Оставете мобнилния си телефон в друга стая
Мобилните телофони са страшно полезно средство за комуникация, но не и докато спим. Затова е добре да ги оставим в съседната стая, освен ако не чакаме важен СМС, обаждане или мейл. Ако условията не позволяват, добре е да оставим телефона в "тих" режим, по възможност без вибрации. Така няма опасност някой да ни събуди и да си навлече негативно отношение от сънен човек.

2. Намалете температурата в стаята, вместо да се налага да се развивате вечер
Не малко хора са се сблъсквали с проблема да им е прекалено топло вечер, което налага да се събудим, съответно да си прекъснем съня и да се отвием. Определено е добре да избегнем подобни действия, а най-доброто решение е да намалим температурата в стаята и да се завием достатъчно, за да не ни е студено.

3. Спете удобно! 
Върху какво спим? Определено важен въпрос, от който зависи спокойния ни сън и безболезненото ставане сутрин. Казвам безболезнено, поради факта, че много хора се оплакват от болки в гърба и кръста от лоши матраци или изцяло тяхната им липса. От личен опит мога да споделя, че матрака е определящ за добрия сън. Дълго време спах на разтягащ се диван, който нямаше матрак и имах доста болки в кръста редовно. След като започнах да спя на нормално легло с нормален матрак, започнах да ставам без никакви болки и се наспивам доста по-добре.

4. Спете на една страна, за предпочитане на дясната
Според някои проучвания, най-добрата поза за спане е страничната. Не случайно, когато спим на дясната си страна, оставяме организма си да си почине от дългия ден. По този начин не притискаме сърцето, което намалява драстично дейността си през ноща. Доказано е също така, че при спане в тази поза, човек намалява риска от инфаркт и сърдечни проблеми.

5. Използвайте удачна аларма...на разстояние от леглото
Много от нас ползват мобилните си телефони за аларма. Но това не е най-добрият начин за ставане рано сутрин, защото е близо до нас и има опция "snooze". По този начин, можем с минимални движения да изключим алармата, с надеждата, че така ще поспим още 5-10 минути. Е, организма ни не смята за полезни тези 5 минути, а напротив. Напрягаме се повече и ставането е дълго и трудно, а понякога води до сериозно успиване. Затова препоръчително е да ползвате аларма, която няма опция за "snooze" , и която не е близо до нас, а изисква от нас да станем, да отидем до нея и да я изключим. Не на последно място - трябва да бъде достатъчно силна, за да я чуем, но не е и стряскаща.


Надявам се да съм бил полезен и да съм помогнал на много хора (като мен), имащи проблеми с ранното ставане. :)

До скоро!



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031